Yeni nesil Internet uygulamalarında karşımıza çıkan ilk kavramlardan biri, MVC açılımı Model-View-Controller. JSF de kendine örnek olarak MVC yapısını baz almaktadır.
- Model – Java sınıflarımız
- View – Görsel Sayfalarımız, önyüzümüz
- Controller – Servlet (Faces Servlet) olarak görülebilir.
JSF Referans kitabında konu ile alakalı şu resim olayı betimliyor.
Resimdeki örnek projeye göre daha da açarsak; Model katmanında Java Beans bulunurken (User.java, Account.java, Item.java, ShoppingCart.java, vb…), View katmanında xhtml sayfalarımız (showUser.xhtml, purchase.xhtml, editUser.xhtml vb…) bulunur ve bu sayfalar son kullanıcının gördüğü görsel sayfalardır. Tabi temelde işleri yöneten de Controller dediğimiz Faces Servlettir. Faces Servlet kavramını çok açmıyorum, JSF’in derinlerine başka bir yazıda inip inceleriz.
Sözün özü, kurumsal uygulamalarda (Java için JavaEE) katmanlar birbirinden ayrılmıştır. Sunum katmanı (View) son kullanıcıya yönelik, arka plana iş veren, görsel bir pozisyon üstlenirken, arka plandaki iş mantığını yapan (Model) ayrı bir katman olarak bulunmakta ve bunları da yöneten, kontrol eden (Controller) bir başka katman bulunmaktadır.
Yazılım dili bağımsız bir kavram olan MVC’yi, sanıyorum ki Java bilsin bilmesin herkes temelde bu gösterimle anlayabilir. 🙂 Anlamayan iletişime geçsin.
Kolay gelsin.
Geri izleme: JavaServer Faces 2 (JSF 2) | Şükrü Çakmak | Java / JSF / JPA / Seam
Geri izleme: JSF 2 + PrimeFaces | Şükrü Çakmak | Java / JSF / JPA / Seam
Şükrü bey Faces Servlet controller konusuna bir girseniz . Bir yazı yazsanız çok makbule geçer
http://www.sukrucakmak.com/javaserver-faces-2-jsf-2/ Burayı okurken burda buldum kendimi güzel anlatmışşınız elinize sağlık 🙂